UWAGA- adopcja nie polega na przyjechaniu do Królestwa i wybraniu królika

Setki porzuconych królików czeka na swojego człowieka...
Zamiast wspierać machinę hodowli i sklepów, gdzie zwierzę jest tylko towarem, lepiej zastanów się nad adoptowaniem królika. Czekają na Ciebie króliki duże, małe, baranki, rexy, holendry, angory. Starsze, młodsze, leniuchy i wulkany energii. Poznaj i zakochaj się tym jedynym...a może miłość później ewoluuje i pokochasz więcej par uszu? Króliki to zwierzęta stadne- lubią towarzystwo innych przedstawicieli swojego gatunku.

CO MUSICIE OFIAROWAĆ KRÓLIKOWI, KTÓREGO CHCECIE ADOPTOWAĆ:

- Miłość, przyjaźń, oddanie i duuuużo czasu oraz cierpliwość
- Całodobowy dostęp do dobrego siana i wody oraz codzienną odpowiednią dawkę  warzyw, owoców oraz suszków i minimalnie granulatu
- Zrównoważoną i urozmaiconą króliczą dietę
- Dużo ruchu i zabaw a także domki, kartony, tunele wiklinowe czyli plac zabaw i króliczą  siłownię w jednym
- Najlepiej życie wolnowybiegowe
- Jeśli wolnowybiegowość nie w pełnym wymiarze to  klatka o minimalnych wymiarach ok. 120 x60x47cm w przypadku, gdy królik będzie przebywał na wybiegu minimum 8-10 godziny dziennie lub klatkę o minimalnych wymiarach ok. 100x55x44 w przypadku, jeśli królik większość dnia będzie spędzał poza klatką.
- Ewentualnie kojec-zagroda składający się z 6 - 8 elementów o wymiarach ok. 84 szerokość x 90  wysokość  cm (średnica w najdalej oddalonych punktach ok. 165cm) w przypadku, jeśli minimum 6 godziny dziennie królik spędzać będzie na wybiegu
- Wybieg o minimalnej powierzchni 3m
julka1
- Opiekę weterynarza znającego się na królikach ( otrzymacie informację o lekarzu prowadzącym danego królika oraz liście polecanych weterynarzy specjalistów) oraz coroczne szczepienia i odrobaczanie
- Przynajmniej podstawową wiedzę o gatunku jaki reprezentuje królik ( zajęczaki) , właściwej diecie, zwyczajach i potrzebach oraz  ewentualnych chorobach i ich zapobieganiu  etc.
- Jeśli królik nie był kastrowany/sterylizowany, musicie być przygotowani na wydatek związany z takim zabiegiem,  wykonywanym przez lekarza chirurga doświadczonego w przeprowadzaniu takich zabiegów u królików

boskietrio

Jeśli chcesz adoptować królika, wypełnij formularz adopcyjny( kliknij tutaj ) i wyślij na  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

ZANIM ZDECYDUJESZ SIĘ NA ADOPCJĘ , MUSISZ WIEDZIEĆ, ŻE:

- Królika może adoptować tylko osoba pełnoletnia
- Królik to nie zabawka i przyjęcie go do rodziny musi być poważnie przemyślaną decyzją
- królik nie jest gryzoniem, tylko zajęczakiem- jego dieta różni się znacząco od diety chomika, szczura czy świnki morskiej
- zdrowy i zadbany królik żyje średnio do 12 lat, a może dożyć i 16 lat
- królik wymaga codziennej troskliwej opieki i wnikliwej obserwacji dorosłego opiekuna, dzieci mogą jedynie pomagać w opiece nad nim
- pozostawienie królika pod opieką małych dzieci może skończyć się trwałym kalectwem lub nawet śmiercią zwierzęcia
- królicza klatka lub zagroda powinny być sprzątane codziennie
- zapas siana i wody muszą być uzupełniane nawet kilka razy dziennie i królik musi mieć do nich nieograniczony dostęp
- królik jest roślinożercą, podstawą jego diety jest dobre eko siano, zioła, warzywa, owoce, granulat jako dodatek ( dla królika bardzo szkodliwe są ziarna, dropsy, kolby,wapienka czy sól)
- królik musi mieć swoje miejsce do schowania- kącik, tunel, domek, kartonowy domek- to jego namiastka kotliny
- królik w naturze kopie i obgryza - zapewnij mu ruch i akcesoria do zabawy, ruchu i rozwoju
- królik musi być pod stałą opieką weterynarza specjalizującego się w leczeniu małych ssaków (wizyty kontrolne, raz na rok szczepienia i dwa razy do roku odrobaczanie) w Warszawie są to głównie lecznice Ogonek, Pulsvet, Niunia Wet
- w razie nagłego zachorowania, musisz działać błyskawicznie i jak najszybciej udać się z nim do wykwalifikowanego króliczego weterynarza, gdyż masz bardzo mało czasu, aby uratować króliczkowi życie, pamiętaj , że zwykły psio-koci weterynarz niestety nie zna się na chorobach zajęczaków, które sa zupełnie odmiennym gatunkiem niż psy i koty i podaniem niewłaściwego leku może zabić  królika jak również przy zabiegu chirurgicznym może zabić niewłaściwą ilością i jakością narkozy
- królik musi być codziennie wypuszczany z klatki lub kojca na minimum 8 godzin, aby mógł się wybiegać i wyskakać, najlepszym rozwiązaniem jest życie bez klatkowe
- jeśli już królik ma mieć klatkę, musi mieć ona otwierany bok, małe drzwiczki na środku boku klatki powodują bardzo często złamania lub zwichnięcia łapek, co nalezy natychmiast poddać ingerencji chirurgicznej, jest bardzo kosztowne ( nawet 600zł) i długie w rehabilitacji ( czasem konieczna jest nawet amputacja kończyny)
- większość królików nie znosi być podnoszonym,  branym na ręce i przytulanym, niewłaściwe branie na ręce królika może skutkować złamaniem karku
- królika w celu zabezpieczenia przed licznymi niebezpiecznymi chorobami ( u samic śmiertelne ropomacicze) oraz aby uniknąć niekontrolowanego rozmnażania należy wykastrować/wysterylizować króliczka, lecz można to zrobić dopiero po upłynięciu 5/6 miesiąca życia
- królica ma owulację indukcyjną, do zapłodnienia wystarczy kilka sekund-ciążą trwa max 31 dni a miot może liczyć nawet 12 osesków
- króliki to zwierzęta stadne i idealnie aby żyły w towarzystwie swojego gatunku- najlepiej łączyć pary mieszane lub smaiczki, przyjźń u samców zdarza się rzadziej ( ale też się zdarza)
- królik może być indywidualistą, może wprost nie znosić przytulania i głaskania
- królik może posikiwać/znaczyć ( przez dłuższy lub krótszy okres) np. dywan czy pościel, może również bobkować-znaczyć teren i trzeba się liczyć z tym, że może upłynąć trochę czasu zanim nauczymy go czystości-nie każdy królik jest czysciochem od urodzenia
- leczenie królika może być bardzo kosztowne np. zabieg chirurgiczny może kosztować 400zł  a czasami zdarzają się długotrwałe leczenia , których koszt może wynosić ponad 1000zł

BARDZO WAŻNE

Adopcja pozwala na danie nowego życia królikom porzuconym, oddanym, znalezionym, czasem po długotrwałym leczeniu i socjalizacji. Jest to proces bezpłatny, wszystko jest oparte na idei wolonatriatu i bezpłatnej pracy dobroczynnej. Króliki utrzymywane są głównie z darowizn oraz środków prywtanych. Fundacja nie jest firmą działającą w godzinach "od-do", nie ma pracowników, którzy pracują na etacie i otrzymują wynagrodzenia.
Jest nas zaledwie kilka osób, każdy pracuje zawodowo i ma swoje życie prywatne oraz obowiązki domowe.
Nie mamy możliwości odpowiadania na maile w ciągu godziny czy oddzwanianie i umawianie się na rozmowę czy wizytę z dnia na dzień. Prosimy zatem o zrozumienie i cierpliwość, z reguły w ciągu  kilku dni - tygodnia odpowiadamy na maila ale zdarzają się też okresy, kiedy mamy mnóstwo obowiązków czy zawodowych czy króliczch i czas ten może się znacznie wydłużyć.

UWAGA
DZIAŁAMY GŁÓWNIE W WARSZAWIE I OKOLICACH
przede wszystkim ze względu na nasze małe grono - adopcjami obecnie zajmuje się tylko 1 osoba
Możemy natomiast polecić organizację , która znajduje się blisko Waszej okolicy.

Wszelkie informacje o procesie i warunkach adopcji są dostępne na stronie www.fundacjakrolewska.pl.

Jeśli chcecie pomóc i macie czas, który możecie poświęcić na jakąkolwiek formę pomocy- prosimy o maila Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.